DUNA menti KERÉKPÁRÚT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekességek

 

   A kerékpározás éve lesz 2013 Bécsben

 

Mivel az osztrák főváros célja, hogy 2015-re az összes megtett út 10 százalékát két keréken tegye meg a lakosság, 2013-at a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben. Több mint 4 millió euróval csinálnak kedvet a lakosságnak a biciklizéshez.

A kerékpározás évének nyilvánította 2013-at a Bécsi Városháza, hogy tovább népszerűsítsék a biciklizést. A cél, hogy 2015-re 10 százalékra nőjön a kerékpáros közlekedés aránya. Ezzel egy nemzetközi megatrend élére katapultálná magát osztrák főváros. „A kerékpározás évével egy nagy lépéssel szeretnénk közelebb kerülni ahhoz a célunkhoz, hogy még több embert nyerjünk meg a biciklizésnek. Azokban a városokban ugyanis, ahol magas a kerékpáros közlekedés aránya, magas az életminőség is” – magyarázza Christoph Chorcherr városi képviselő.

Az előttünk álló évben az osztrák főváros összesen 4,45 millió eurót fordít arra, hogy kedvet csináljon a lakosságnak a biciklizéshez. 2013 során különböző biciklis rendezvények, információs napok, szervíz-akciók és biztonsági tanfolyamok várják majd a kerekezés szerelmeseit. A kerékpárév nyitórendezvénye most, szilveszterkor lesz: a bécsi Hősök terén egy kétkerekű kötéltáncos ejti majd ámulatba a közönséget. Az év tetőpontjának mégis június ígérkezik: ekkor ad otthont ugyanis Bécs a Velo-City kerékpáros konferenciának. Június 11-14. között minden a biciklizésről szól majd.

Egész évben nagy hasznát veszik majd az osztrák főváros biciklisei annak a kerékpárra adaptált GPS-nek, amellyel a város 2011-ben kinevezett kerékpárosügyi megbízottja, Martin Blum szeretné meglepni a lakosságot. A bringa kormányára erősíthető készüléken futó navigációs alkalmazás segítségével a biciklisek ugyanúgy tájékozódhatnak majd idegen terepen, mint az autósok a GPS-szel.

A kerékpárosügyi megbízott egyébként annak örül a legjobban, ha az emberek a mindennapi teendőik intézése során autó helyet (bicikli)nyeregre ülnek és télen sem szállnak le onnan. (Forrás: Tiszta jövő)

__________________________________________________________________

Jön a lánc nélküli TREK kerékpár!

A Trek a hagyományos fém hajtáslánc helyett úgynevezett szíjmeghajtást (belt drive) alkalmaz új városi modelljein. A technológia nem új, de a 930 dollárba kerülő District és a 990 dolláros (kb. 200 ezer forint) Soho a két első tömeggyártásra szánt kerékpár.

Az amerikai Gates fejlesztőinek szénszálas műanyagból készült Carbon Drive System elnevezésű rendszere ugyanolyan elven működik, mint a láncmeghajtás, viszont a rozsdásodó, gyakran zajos, nehéz és speciális kezelést igénylő, több száz apró szemből álló lánc helyett szíj viszi át a pedálra kifejtett erőt a kerékre.

Az apró fogakkal ellátott, egy darabból álló szíjat nem kell olajozni, kenni, bármilyen tisztítószerrel le lehet takarítani róla a rászáradt sarat, a kopásálló anyag élettartama pedig a fém lánc háromszorosa. Könnyű, csendes és rozsdamentes is, de azért nem fogja nyugdíjba küldeni a hagyományos láncot. "Az ortodox bringások talán csak legyinteni fognak rá, és nem biztos, hogy tömegek váltanak majd hajtásláncról szíjmeghajtásra. Nagyvárosokban talán igen, de a kerékpárlánc nem fog eltűnni az utcákról" - mondta Eric Bjorling, a Trek munkatársa.

A kerékpárok, alkatrészek és kiegészítők forgalma évente 5,4 milliárd dollár az Egyesült Államokban, ahol 43 millióan bicikliztek legalább hatszor egy év alatt a legutóbbi, 2005-ös statisztika szerint. (MTI)

__________________________________________________________________

A Mecsextrém Park legközelebb 2012. március 15-én nyit!

Erdőbe épített, a meglévő terep elemeiből kialakított, 3 és 6 kilométer hosszú - európai szintű - hegyikerékpár pályákkal várják a kétkerekűek mindent bevállaló szerelmeseit.

A pályaszakaszon 200 és 400 méteres szintkülönbség teszi izgalmassá az erdei bringázást.

A pályák mind a profik, mind a kezdők igényét kielégíti. (A kialakításukkor gondoltak a dirt és trial stílust űzőkre is, számukra külön meglepetést rejtegetnek!?)

Megközelítés

A Mecsextrém Park Pécstől 2 km-re a 66-os számú főút mellett, Árpádtetőn található. Gépkocsival és busszal érkező vendégek számára is alkalmas parkolóval várják a kikapcsolódni vágyókat.

Megközelítés busszal

A Pécs távolsági buszpályaudvarról a Mánfa-Komló-ra induló járatok, vagy a 31-es pécsi helyi járat (vasútállomástól Árpádtetőig közlekedik).

__________________________________________________________________

Végre! USB port egy bringán!

Iszonyatosan ötlet, sokak számára szinte szériafelszerelésnek is beillene, azonban eleddig egy bicikli sem érkezett beépített USB porttal – ez idáig.

A Silverback legújabb, Starke családja a kissé kockább alakú bringásoknak készült, mivel olyan extrát hordoz, amelyre sokan vártak már: egy USB portot. A négy modellből álló városi bringacsalád ezen szokatlan extráját az elülső dinamó látja el árammal, így aztán hajtás közben tölthetjük rajta a telefont, MP3 lejátszót, vagy talán épp a GPS vevőt.


A megoldás persze ezeken kívül a standard, asztali és mobil gépeknél megszokott USB eszközök teljes skáláját képes lesz ellátni energiával, így akinek az kell, előbb-utóbb biztos talál az eBay-en vázra erősíthető italmelegítőt, mini ventillátort vagy átdobhatja az olvasólámpát a notebookból is.


Az USB csatolót leszámítva a Starke család „csupán” egy jobb bringacsalád. A váz nikkelötvözetből készült, a legkönnyebb (Zero) modell 11,4, a legnehezebb pedig 14 kilós. A Zero modell ezen kívül a hagyományos láncot fogasszíjra cseréli. A bringák áráról jelenleg nincs információ, és a megjelenésükről is csupán annyit tudni, hogy a gyártó 2012-es platformjához tartoznak. (technet.hu)

 

 

 

 

 
 
 
Érdekességeket talál
a HÍREK oldalunkon!
 

HIRDETÉSEK

 
Virtuális jogász
szolgáltatásai ITT
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

látogató számláló